Hoppa till sidans innehåll

Veckans teori v.48


Grundläggande nivå

För dig som är på en grundläggande nivå eller är sugen på att reptera fokuserar veckans teori på hästens kropp. Teorin har både text och korta filmer så att de passar alla åldrar. 

Hästens färger och tecken
Hästar kan ha många olika färger, och även en del vita partier på hvuudet och på benen. Här kan du läsa mer om olika färger och se bilder på de olika tecken (vita partier) hästar kan ha. Du som är yngre kikar på bilderna och ser om du kanske kan komma på någon häst i stallet som har de olika tecknen. 

Hästens gångarter
Hästen har tre grundgångarter som skiljer sig åt när det gäller inte bara fart, utan även hur hästen sätter ner hovarna. 

För de yngre finns även en kort animerad film som visar de olika gångarterna.

 


 

Avancerad nivå

För dig som kommit längre i din ridning eller som är äldre och kan ta till dig mer avancerad information går vi ett steg längre kring hästens kropp.

Hästtyper och raser
Hästar finns i många olika varianter. Här kan du läsa mer om hur de delas in.

Hästens delar
Här kan du läsa mer om hästens delar. Handen på hjärtat, hur många klarar du utan att tjuvkika? Titta gärna också på avsnittet om skelettet och extremiteterna för att lära dig mer om det som inte syns så tydligt på ytan.


 

Veckans träning

Att rida är så klart träning i sig, men det finns mycket man kan göra nedanför hästryggen för att utvecklas som ryttare. Yoga är en träningsform som med fördel kombineras med ridning för att ge smidighet, stabilitet och uthållighet på hästryggen. Nedan hittar du en länk till en yogaövning som är till för att mjuka upp höfterna och nedre delen av ryggen där många ryttare blir stela och får ont. Passa på att prova under veckan. 

Övning för ökad rörlighet i höfter och nedre delen av ryggen.

Uppdaterad: 22 NOV 2020 12:00 Skribent: Linda Broby
E-post: Adressen Gömd

Boka ridlekis 

Boka ridbana 

 

 

 

 

 

 

TUSS blogg

tusstrsungdomssektion.blogg.se 

Postadress:
Theleborgs RS - Ridsport
Stallvägen 10
35252 Växjö

Kontakt:
Tel: 0722225018
E-post: ekonomi@theleborgsrs...

Se all info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår sponsor - Hööks