Hoppa till sidans innehåll

Veckans teori v.46


Grundläggande nivå

För dig som är på en grundläggande nivå eller är sugen på att reptera fokuserar veckans teori på att ta hand om hästen inför och efter ridning. Teorin har både text och korta filmer så att de passar alla åldrar. 

Bind upp hästen som ett proffs! 
När du ska ta hand om hästen är det viktigt att du binder upp den på ett säkert sätt. Här kan du lära dig att göra en ordentlig säkerhetsknut. Titta på filmen och öva gärna med ett rep där hemma. 
Observera att det är knuten de gör på filmen som är den säkerhetsknut vi använder när vi binder upp hästarna hos oss. På bilderna på sidan visas en annan knut som har ett extra steg. Om du tittar på bilderna är det bara steg 1-3 du ska göra.

Använd rätt saker när du tar hand om din häst.
Här får du en genomgång av de ryktsaker du kan behöva för att ta hand om hästen och hur de ska användas.

Rykta hästen
Här kan du se och läsa om hur man ryktar hästen från topp till hov. Tänk dock på att riktigt så mycket ryktar vi inte hästarna på ridskolan vid varje lektion eftersom de ryktas flera gånger varje dag. Men ingen häst säger nej till lite extra omtanke.

Kratsa hovarna
Bli ett proffs på att kratsa hovarna. Det är viktigt att kunna eftersom de ska kratsas både före och efter ridpasset.


 

Avancerad nivå

För dig som kommit längre i din ridning eller som är äldre och kan ta till dig mer avancerad information går vi ett steg längre i skötseln av hästen. 

Visitering
En ordentlig visitering av hästarna görs alltid av personalen på ridskolan, men att göra en grundläggande visitering av sin häst inför ridpasset är alltid bra. Här kan du läsa mer om vad du ska titta efter och även se på en film där visiteringen gås igenom. 


 

Veckans träning

Att rida är så klart träning i sig, men det finns mycket man kan göra nedanför hästryggen för att utvecklas som ryttare. Yoga är en träningsform som med fördel kombineras med ridning för att ge smidighet, stabilitet och uthållighet på hästryggen. Nedan hittar du en länk till en yogaövning som passar utmärkt som uppvärmning inför ett ridpass. Passa på att prova under veckan. 

Uppvärmningsyoga inför ridpasset.

Uppdaterad: 08 NOV 2020 20:44 Skribent: Linda Broby
E-post: Adressen Gömd

Boka ridlekis 

Boka ridbana 

 

 

 

 

 

 

TUSS blogg

tusstrsungdomssektion.blogg.se 

Postadress:
Theleborgs RS - Ridsport
Stallvägen 10
35252 Växjö

Kontakt:
Tel: 0722225018
E-post: ekonomi@theleborgsrs...

Se all info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår sponsor - Hööks