Utbildningplanen följer Svenska Ridsportförbundets Ryttarmärken.
Ridsportens ryttarmärken är kunskapsklassiker med en stolt historia. De första märkena infördes redan 1926. Idag finns åtta märken som tillsammans står för den samlade kunskap och de färdigheter som varje ryttare stegvis bör behärska i sin grundutbildning.
Ridgrupperna benämns med färg eller valör.
- Ryttarmärke I - vit
- Ryttarmärke II - grön
- Ryttarmärke II - röd
- Ryttarmärke IV - gul
- Rattarmärke V - blå
- Bronsmärket
- Silvermärket
- Guldmärket
Våra grupper delas också in i knatte-, junior- respektive seniorgrupper
Knatte: 3-4 år
Junior: 5-18 år
Senior: från 19 år
För barn börjar vi alltid med att ta barnmärkena innan utbildningsplanen för de vanliga ryttarmärkena påbörjas. Barnmärkena finns i fem fäger/valörer;
- Vita hästen
- Gula hästen
- Bronshästen
- Silverhästen
- Guldhästen
Ändamål
Idén med ryttarmärkets utbildningsplan är att stimulera till allsidiga häst- och rid kunskaper inom fokusområdena: hästkunskap, ridlära, fysträning och kostlära, etik och moral samt ridning. Omfattningen varierar och provtagningen skiljer sig åt från märke till märke.
Ryttarmärkena – på alla nivåer – har som mål att hitta gemensamma nämnare för grundutbildningen i dressyr och hoppning. Ska ryttaren utvecklas på bästa sätt är det viktigt att ryttaren får en bred grundutbildning att utvecklas vidare från. Betoningen ligger på sits, balans och följsamhet och där igenom en möjlighet att utveckla sin inverkan i såväl dressyr som hoppning.
Avancering
För att höja gruppens nivå, avläggs prov i dressyr, hoppning, teori och praktik.
Dessa proven kommer att avläggas i den ordinarie verksamheten om utbildningsplanen tillåter, och annars vid speciellt anordnade tillfällen.
Ridgruppens färg harmoniserar med det ryttarmärke de arbetar på. När kunskapsnivån är tillräckligt hög avläggs provet för det aktuella märket och gruppen kan avancera till nästa färgnivå.
Ryttarmärkena går att köpa hos din instruktör för 50 kr/st efter att ha avlagt godkänt prov för samtliga moment.
Märkestagningen och proven
Sker enligt ”Svenska Ridsportförbundets bestämmelser för Ryttarmärken”
Läs mer i Utbildningsplanen för ryttarmärken (pdf)