Hoppa till sidans innehåll

Information och beredskap med anledning av coronaviruset

19 MAR 2020 20:00
(Uppdaterad 1 oktober) Under höstterminen följer vi fortsatt Svenska Ridsportförbundets råd till ridskolor och fortsätter med ridskoleverksamheten ungefär som vanligt, men med några mindre förändringar.
 • Uppdaterad: 09 AUG 2020 17:25

Läget höstterminen 2020

Theleborgs Ryttarsällskap följer fortsatt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och Svenska Ridsportförbundets råd till ridskolor med anledning av coronapandemin. Vi fortsätter vi med andra ord att bedriva verksamheten ungefär på samma sätt och med samma anpassningar som under vårterminen. 

Här nedan kan du läsa vad som gäller tills vidare eller till vi får nya rekommendationer från svenska myndigheter och förbund. 

Så hjälps vi åt att minska smittspridningen

Vi är alla ansvariga för att minska smittspridning, skydda utsatta grupper och i största mån avlasta sjukvården.

 • Stanna hemma vid symptom som snuva, hosta eller feber. Den som har personer i riskgrupper i sin närhet bör också avstå besök. Anmäl frånvaro precis som vanligt till din instruktör. Igenridning erbjuds som vanligt för en lektion per termin. Observera att personalen har rätt att skicka hem någon som misstänks vara sjuk.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varm vatten. Torka händerna på torkservett.
 • Som elev ska du vistas "sparsamt" i stallet och bara komma till ridskolan i anslutning till din ridlektion. Du som är skötare, trainee eller har egen häst kan fortsätta vara i stallet som vanligt. Behöver du någon som följer med dig vill vi att du begränsar det till max 1 person. Stallet kan tyvärr inte vara en samlingsplats när skolorna är stängda.
 • Tänk på att i stallet eller ridhuset hålla avstånd till varandra, hosta eller nysa i armvecket samt inte ta i hand eller krama varandra.
 • Teoripassen hålls i teorisalen. För att minimera smittorisken vill vi att elever går direkt upp i teorisalen och sätter sig på någon av de anvisade platserna.  

Håll dig uppdaterad

 • Information om eventuella förändringar av verksamheten som rör alla våra elever publiceras i första hand på vår webbplats med notis i våra sociala medier.
 • Inställda lektioner meddelas även via mail, liksom akuta och mer verksamhetskritiska förändringar.

Svenska Ridsportförbundets information om coronaviruset

Ridskolans beredskapsplan

Utvecklingen av coronaviruset går snabbt. Vår ridskoleverksamhet kan därför komma att förändras från en dag till en annan till följd av nya rekommendationer från Folkhälsomyndigheten och Svenska Ridsportförbundet.
Av den anledningen har styrelsen resonerat kring nedan möjliga scenarier och hur dessa ska hanteras.

 1. Sjuka instruktörer – vikarier
  Instruktörer med symptom som snuva, hosta eller feber ska stanna hemma för att skydda elever och övrig personal. Eftersom detta gäller vid minsta symptom är det högst troligt att sjukfrånvaron kommer att öka. För att undvika att ställa in lektioner försöker vi i första hand att sätta in vikarier. Påföljden blir att ridlektionen äger rum som vanligt men att undervisningens innehåll och kvalitet kan komma att påverkas. TRS arbetsledare, Cristin Kullsten, sammanställer en vikarielista för att kunna agera snabbt vid behov.

 2. Sjuka instruktörer – inställda lektioner
  Eftersom vi i normala fall har ont om instruktörer kan det komma att bli svårt att hitta vikarier om flera instruktörer är sjuka samtidigt. Inställda lektioner kan därmed bli ett faktum. För ridskolans fortsatta överlevnad har vi ingen möjlighet att betala tillbaka avgifter för uteblivna lektioner i det här extraordinära läget. Av den anledningen ser vi närmast att lektionen blir av, men med viss påverkan på innehåll och kvalitet, än att vi ställer in lektionen. Dock utan att någonsin tumma på säkerheten! Styrelsen fortsätter att titta på alternativa lösningar och återkommer om scenariot blir ett utbrett problem.

 3. Sjuk stallpersonal – vikarier
  Stallpersonal med symptom som snuva, hosta eller feber ska stanna hemma, vilket får konsekvenser på skötseln av anläggningen och våra ridskolehästar. Om flera ur personalen är sjuka samtidigt får det snabbt allvarliga konsekvenser då hästarna dagligen behöver stor tillsyn och omsorg. TRS arbetsledare, Cristin Kullsten, sammanställer även för detta scenario en vikarielista för att kunna agera snabbt vid behov.

 4. Sjuk stallpersonal – medlemsinsatser
  Vid scenariot att vikarielistan för stallpersonal ej räcker till, funderar styrelsen parallellt på vilka av ridskolans medlemmar som kan hjälpa till med in- och utsläpp, fodring och att mocka. Vid akut behov kan styrelsen komma att gå ut med en vädjan till medlemmarna för snabb mobilisering och undsättning. Verksamheten har färdiga instruktionsmallar som förklarar vilka sysslor som ska göras.

  För att kunna göra detta snabbt har vi i förebyggande syfte skapat en Facebookgrupp som heter "Beredskap - TRS stalltjänst" som vi ber våra medlemmar att gå med i om de har möjlighet att hjälpa till med stalltjänst vid behov.

 5. Svenska Ridsportförbundet rekommenderar att vi stänger vår verksamhet
  Om scenariot blir ett faktum får det mycket allvarliga konsekvenser på verksamheten. För ridskolans överlevnad och för att verksamheten ska kunna fortsätta att ta hand om ridskolehästarna har vi ingen möjlighet att betala tillbaka avgifter för uteblivna lektioner. Det är i dagsläget oklart om, när och i så fall vilket stöd vi eventuellt kan komma att få från regering och kommun för att kompensera medlemmar, uteblivna intäkter etcetera.

Det här är en mycket speciell och oklar situation som vi alla påverkas av på ett eller annat sätt. Styrelsen följer utvecklingen och fortsätter att titta på alternativa lösningar för att minimera konsekvenserna för verksamheten och våra medlemmar.

Styrelsen och ridskolans personal vädjar därför om våra medlemmars sunda förnuft och välvilja att tillsammans värna om varandras hälsa, våra hästars bästa och ridskolans framtid.

Skribent: Emma Bäck
E-post: Adressen Gömd

Boka ridlekis 

Boka ridbana 

 

 

 

 

 

 

TUSS blogg

tusstrsungdomssektion.blogg.se 

Postadress:
Theleborgs RS - Ridsport
Stallvägen 10
35252 Växjö

Kontakt:
Tel: +46722225018
E-post: ekonomi@theleborgsrs...

Se all info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår sponsor - Hööks