Hoppa till sidans innehåll
Foto: Irek (Ireneusz) Klepacki

Dressyrclinic med Bo Tibblin

20 APR 2016 11:17
Den 31 mars kom Bo Tibblin till oss på TRS och höll en mycket uppskattad dressyrclinic. Hästintresserade från hela Småland kom för att titta, lyssna och lära - allt från ridskoleelever till ridlärare och tävlingsryttare på olika nivåer.
  • Uppdaterad: 29 APR 2018 22:51

Temat var utbildningsskalan. Kvällen började med en kortare föreläsning, där Bosse hade en genomgång av de beståndsdelar som ingår i utbildningsskalan, och som hela tiden återkommer under hästens utbildning. Inte minst begreppet rytm, som alltid är kvittot på om hästen arbetar på rätt sätt.

 

Var hästen håller huvudet kan variera under utbildningens gång, och beror delvis på hästens anatomi och styrka. Det väsentliga är vad hästen gör med bakbenen. Första steget till samling är när hästen blir avstämd mellan hjälperna, så även det är ett arbete som pågår hela tiden. Vad samlingen egentligen innebär är att bakbensstegets rörelse bakom hästen förkortas och att hästen belastar bakbenen under ett längre moment.

 

Sedan tog Bosse även upp vikten av lösgjordhet och att ”gamla tidens” ridning
med starka skänklar, mycket hand och överdrivet tillbakalutat säte inte längre
är acceptabelt. Även  ”bensprattlet” där hästen har överdrivna frambensrörelser och oftast sänkt rygg är något som inte är önskvärt på dressyrbanorna. Han påpekade även att det väsentliga med dressyr är att anpassa hästen till ryttarens vikt och till arbetet under ryttare, vill man tävla är det mer ”grädden på moset”.

 

En annan sak som Bosse tog upp var överstrykningar, hur dessa ska utföras, och varför de äntligen blivit införda även i svenska dressyrprogram. Överstrykningar kan utförs antigen genom att båda händerna förs fram, så att tygeln blir lös (oftast i galopp), eller genom att innerhanden förs fram mot hästens mun på motsvarande sätt (oftast på böjda spår). Detta utförs vanligen under tre steg/språng. Överstrykningar är också en övning som man ofta bör utföra hemma själv under träningen, då en rätt utförd överstrykning där hästen behåller rytm, form och tempo är ett kvitto på att både häst och ryttare arbetar på rätt sätt.

 

Efter en kortare fikapaus, och förflyttning till ridhuset, så var det dags för praktisk demonstration med två ekipage: Kerstin Jacobsson och Anita Moen, som red två helt olika typer av hästar.

 

Den första hästen var avslappnad men man önskade lite mer samling och engagemang. Den fick börja att visa skritt i olika tempon, och vad man ville se i de olika skrittempona. Sedan fick den göra många övergångar mellan skritt-trav-skritt, där kvalitén och bakbenens arbete var det viktiga. När det fungerade bra fick ryttaren arbeta på att förbereda övergången noga, utan att fullfölja den, för att aktivera hästen på rätt sätt. Sedan blev det samma arbete i galoppen.

 

Den andra hästen var flott och energisk men hade ett något överilat tempo i trav. Den fick arbeta på en mindre volt för att få mer bärighet och innerbogen på plats. Sedan noggranna hörnpasseringar för att få formning i ett lugnt tempo. Efter det visade den riktigt fina öppnor. I galopp fick göra förvända slutor på långsidorna för att få ner tempot naturligt, utan att behöva backa och få en spänd galopp. Problemet med den här hästen var att den blev efter fram i galoppombytena, vilket är svårare att rätta till än när de är efter bak. Men den fick öva på volt tillbaka i förvänd sluta på diagonallinjen, med övergång till skritt och därefter vända tillbaka igen. När det fungerade fick den prova att byta på diagonalen innan den kom ut på långsidan. Bo Tibblin gav tipset att jobba med ena sidans byte ena dagen, och andra sidans byte nästa dag, om hästen har problem med bytena, för att undvika att förvirra hästen.

 

Sedan var det dags att avrunda en lärorik och trevlig kväll, och hoppas på att det går att anordna en fortsättning lite längre fram.

Skribent: Camilla Gabrielsson

Boka ridlekis 

Boka ridbana 

 

 

 

 

 

 

TUSS blogg

tusstrsungdomssektion.blogg.se 

Postadress:
Theleborgs RS - Ridsport
Stallvägen 10
35252 Växjö

Kontakt:
Tel: 0722225018
E-post: This is a mailto link

Se all info

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vår sponsor - Hööks